A gyár

Angliában tervezték és készítették a Panther autókat. Ejtsünk néhány szót A Panther De Ville-ről, erről a szeretnivaló, ritka és különleges autóról.
Az autót Robert Jankel  által alapított Panther Westwinds Ltd. készítette. A gyár zömében 2 személyes roadster-eket gyártott. Minden egyes darabot kézzel készítettek. A Panther Kallista-ból közel 1.600 db készült.

 Panther De Ville

 

A Panther De Ville

A Panther De Ville volt a cég zászlóshajója. A 14 évig működő manufaktúra ideje alatt nem érték el a 60 példányt. Az első példány 1974-ben készült, az utolsó 1985-ben.
Ennek ellenére változatos kivitelben gyártották azt a néhány darabot.
Készült 2 ajtós coupe és cabrio változatban, 4 ajtós saloon kivitelben (ilyen a miénk is). Egy példány pedig 6 ajtós, nyújtott, limo kivitelben. Ezt a szaudi király külön kérésére tervezték meg és gyártották le.

 Panther De Ville

Kizárólag megrendelésre készültek ezek az autók. A kor legdrágább széria autójának számított. Drágább volt, mint egy Rolls Royce. Olyan neves vásárlóik, megrendelőik voltak, mint Elton John, Oliver Reed (a Gladiátor c. filmben Proximo), Rock Hudson, Kenny Rogers, Johnny Hallyday, a szaudi herceg.
A mi példányunkat, a  70-es években igen népszerű, német énekes, Christian Anders rendelte magának. Így angol gyártmány ellenére, bal kormánnyal készült az autó (szerencsére 🙂 ).

 Panther De Ville

Igazán ismertté a 101 és a 102 kiskutya c. film Szörnyella De Frász (Cruella De Vile) autójaként vált. A filmben szereplő 2 ajtós coupe példányt a mai napig meg lehet tekinteni a Párizs mellett lévő Eurodisney-ben. Csak érdekesség képpen, a filmgyártás, a V12 hengeres Jaguar motor helyett egy V8-as Chevy-t építtetett az autóba.

 

 Ha valakit a műszaki paraméterei érdeklik:
– kézzel készült alumínium karosszéria
– 5,3 l-es, v12-es, Jaguar motor
– 5,2 m hosszú, 1,8 m széles és 1,55 m magas
– tengelytávolság: 3,6 m
– 1.982 kg önsúly
– 110 l-es benzintank (500 km-t nem tud megtenni vele 🙂 )
Viszont az a szeretet és csodálat ami a kocsit körülveszi, hát az megfizethetetlen!
Amikor kimegy az utcára, még rajtam is javít 5-10 évet! 🙂

 Vissza a többi autóhoz!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Youtube
Instagram